۰۰۲- به این وبسایتها اعتماد نکنید!!! (۲)
خب تا اینجا رسیدیم که یه سری وبسایتهای کلاهبردار با انواع و اقسام گونآگون تور پهن کردن تا سرمایههای افراد رو هرچند کم، اما قطرهقطره جمع کنن تا خودشون به دریایی برسن! و اصطلاحا به این کار SCAM و به اون وبسایتها HYIP و Ponzi میگن.
اما تجربهی عبرتآموز بعدی من مربوط به وبسایتی بود به آدرس https://www.btclab.io؛ و طبق تجربههای قبلی که داشتم دست به عصاتر حرکت میکردم، از طرفی دنبال استخراج ابری بودم که با تبلیغات مربوط به این وبسایت مواجه شدم. طبق تجربه whoisش رو چک کردم، اعلانات مربوط به ثبت شرکتش تو بریتانیا هم قانونی و مستند به نظر میرسید. پس با کمترین مقداری که ذکر کرده بود شروع به سرمایهگذاری و آزمایش صدق گفتارشون کردم، از طرفی چند عامل دیگه هم تو افزایش اعتمادم به این وبسایت دخیل بودن: یکی استفاده از SSL تو این وبسایت بود و دیگری تاریخچهای بود که میزان سرمایهگذاری و آمار افراد (مشتریهای مختلف)، محاسبهی بیتکوینهای استخراجشده رو به صورت لحظهای گزارش میکرد و به طور خلاصه میشه گفت تمام المانهای طراحی و مدیریت یه وبسایت داینامیک پیش رفته رو به کار گرفته بود و اصلا انتظار نمیرقت که وبسایت SCAM باشه، طوری که کلا حدود ۱۲۰۰۰ بیتکوین قبل از این کلاهبرداریشون به آدرسشون واریز شده بود، به علاوه پشتیبانی خوب و سریعی هم داشتن که واقعا جوابگو بود. همچنین امکانی رو داشت که بعد از ۲۴ ساعت از سرمایهگذاری اولیه با کسر ۱۰٪ میشد باقی سرمایهگذاری رو برداشت. خب طی ۷-۱۰ روز اول من این گفتهها رو امتحان کردم و تقریبا برام مسجل شد که وبسایت سرمایهگذاری درست و درمونی رو پیدا کردم . تو کل حدود ۱ ماه فعالیت این وبسایت طی ۴ مرحله بیتکوین به حسابشون واریز کردم که در مجموع حجمی حدود ۴۰ میلیبیتکوین رو شامل میشدن؛ اما کذب گفتار این وبسایت هم از موقعی شروع شد که پرداختهای ساعتیش رو تبدیل به روزانه کرد و بعد از چند روز کلا قطع، حتی دیگه اجازهی برداشت سرمایهی اولیه رو هم نداد و مجددا علیرغم همهی تمهیدات اتخاذی با یه کلاهبرداری HYIP مواجه شدم.
به هماین علت بود که شروع به جستوجو در این رابطه تو فرومهای گونآگون کردم و به این دو وبسایت برخوردم:
این وبسایتها توسط فعالانی داوطلب از سراسر دنیا اداره میشن که به طور لحظهای وبسایتهای کلاهبردار رو با استفاده از گزارشات لیست میکنن. پس قبل از تصمیم به هرگونه سرمایهگذاری اینچنینی این لیستها رو چک کنین و اگه وبسایت مربوطه تو این لیستها بود ۱۰۰٪ مطمئن باشین که کلاهبرداره و از لیست انتخابهاتون حذفش کنین.
ثانیا شاید مثل وبسایت btclab.io که من گرفتارش شدم تو مراحل اولیه باشه و هنوز تو این وبسایتها ثبت نشده باشه پس به نکات زیر هم توجه کنین:
- تعداد کل بیتکوینهایی که قراره تا حوالی سال ۲۱۴۰ میلادی در دسترس قرار بگیره ۲۱ میلیونه و تا الآن ۱۶ میلیونش استخراج شده، یه حساب سرانگشتی کنین، وبسایتهایی که قراره سود ثابتی از این گفتارشون به شما اختصاص بدن و کسی بخواد تمام درآمدش رو مجددا تو وبسایتی سرمایهگذاری کنه که مثلا ۲/۵٪ روزانه سود میده، یعنی تو حالت عادی هر ۴۰ روز سرمایهی این فرد ۲ برابر میشه و اگه شخصی هر روز سودش رو مجددا سرمایهگذاری کنه این مورد تو حوالی ۲۵ روز هم به دست میآد، پس اگه مثلا با فقط ۱ میلیبیتکوین سرمایهگذاریش رو آغاز کنه بعد از حدود ۶۷۰ روز (حدود یک و نیم سال) تمام بیتکوینهای دنیا مال این فرد میشه که اساسا غیرعقلایی و غیرممکنه. پس هیچ وبسایتی نمیتونه قول سودی ثابت رو به شما بده و اگه چنین قولی داد، هرچند ظاهری حرفهایتر داشته باشه بازهم به احتمال قریب به یقینی SCAM و کلاهبردار خواهد بود.
- الآن حتی سادهترین وبسایتها هم به حفظ حریم شخصی افراد اعتقاد دارن و داشتن حداقل پروتوکل SSL جزو ملزومات حتمی یه وبسایت مخصوصا تجاری هست، وبسایتی که از این پروتوکل استفاده نکنه (آدرسش با https شروع نشه) و ادعای مشارکت مالی رو داشته باشه هم به احتمال زیادی SCAM (کلاهبردار) هست.
- اگه وبسایتی داخل ایران داره فعالیت میکنه باید مجوزهای لازم مثل ثبت تو ستاد ساماندهی یا نماد اعتبار اعتماد الکترونیکی (E-nemad) رو داشته باشه. و اگه چنین نمادی نداشته باشه و کار تجاری انجام بده چندان قابل اعتماد نیست.
- اکثر افرادی که خدماتشون رو به بیتکوین هم ارائه میدن اطلاعاتشون رو تو وبسایت https://coinmap.org و اپلیکیشن BITCOIN MAP به اشتراک میذارن، چک کردن این خصوصیات هم میتونه تو تصمیمگیریهای تا حدودی مؤثر باشه.
ممنون از همراهیتون تا این لحظه،
در سرفصلهای بعد معرفی بیتکوین، تاریخچهی اقتصادی و مالی دنیا، مفاهیم زنجیره بلوک(Block Chain)، آلترکوین، معرفی وبسایتهایی قابل اعتماد و... رو خواهیم داشت. با ما همراه باشین.
به امید دیدار